Οχι στο κλείσιμο του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας!


Το ΔΙΚΤΥΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα υπεράσπισης της εκπαίδευσης των κοινωνικών λειτουργών και την προσπάθεια διάσωσης του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας απο το καταστροφικό σχέδιο ‘Αθηνά’. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας στηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στην Ομάδα Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών, Φοιτητών και Κοινωνικών Λειτουργών Πάτρας. Μέλη του Δικτύου έχουν ήδη κάνει σειρά παρεμβάσεων στον τύπο αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς κοινωνικής εργασίας. Η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών σχολών Κοινωνικής Εργασίας (EASSW) ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Δικτύου ήδη απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση.

Παράλληλα προωθείται και η συλλογή υπογραφών στην παρακάτω ηλεκτρονική διύθυνση.

Το σχετικό κείμενο έχει ώς εξής

Εμείς οι υπογράφοντες καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας να αποσύρει το σχέδιο «Αθηνά’ και ειδικότερα να σταματήσει την διάλυση του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο ΤΕΙ της Πάτρας.

Από το 2010 μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της Ελλάδας βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση που ειδικότερα τα τελευταία 2 χρόνια αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής.
Δραματικές μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, αποψίλωση δημοσίου τομέα και ενίσχυση του ιδιωτικού, κατακόρυφη αύξηση της φτώχειας, ανεργίας, αύξηση των αυτοκτονιών και πλήθους κοινωνικών προβλημάτων. Η πλήρης διάλυση του ήδη συρρικνωμένου κοινωνικού κράτους (διάλυση της υγείας, πρόνοιας, παιδείας) οδηγεί τους κοινωνικούς λειτουργούς να εργάζονται στην «πρώτη γραμμή» σε εξαθλιωμένες συνθήκες εργασίας και αυξημένο αριθμό εξυπηρετούμενων που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα στον τομέα της παιδείας, παρά τις υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα αυτή υποχρηματοδοτείται. Το σχέδιο «Αθηνά» την στιγμή αυτή επιχειρεί την ολοκληρωτική διάλυση της τριτοβάθμιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και σταδιακή αντικατάστασή της με την ιδιωτική.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά μεταξύ άλλων τμημάτων και η κατάργηση του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας. Το σχέδιο «Αθηνά» δεν είναι παρά ένα πλήγμα ακόμα στο κοινωνικό κράτος. Μετά την διάλυση στην Ελλάδα της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, τώρα έρχεται η σειρά της Εκπαίδευσης.

Η κατάργηση του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας προκαλεί σοβαρές συνέπειες σε ολόκληρη την κοινωνία και την επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας:
Α. Στερεί από την κοινότητα τις αναγκαίες παρεμβάσεις και υπηρεσίες μιας κοινωνικής επιστήμης που προάγει την κοινωνική ενδυνάμωση, ευημερία και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κοινωνικοί λειτουργοί εργαζόμαστε με τα κομμάτια της κοινωνίας που υποφέρουν. Το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας έχει άμεση σύνδεση με την κοινότητα. Τώρα με την κατάργηση του τμήματος ακυρώνονται προγράμματα στην κοινότητα και οποιεσδήποτε προσπάθειες παρεμβάσεων στα κοινωνικά προβλήματα.

Β. Ήδη, λόγω των περικοπών του υπουργείου, βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο μαζικοποίηση των σπουδών στην κοινωνική εργασία (πολυπληθή τμήματα στα εργαστήρια, ελάχιστος εξοπλισμός, μειωμένο προσωπικό) με αποτέλεσμα τον κίνδυνο μη τήρησης των διεθνών standards στην εκπαίδευση στην Κ.Ε. Με το σχέδιο «Αθηνά» η επιδείνωση των σπουδών στην κοινωνική εργασία είναι δεδομένη. Η υποβάθμιση της συγκεκριμένης επιστήμης λόγω των περικοπών, καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων οδηγεί σε απαξίωση των πτυχίων.

Γ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου δεν εισέρχονται νέοι φοιτητές στο τμήμα (το τμήμα καταργείται) και οι εναπομείναντες θεωρητικά θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν έως το 2018 τις σπουδές τους. Επισημαίνουμε πως σε αντίστοιχα τμήματα που έχει συμβεί αυτό στην ουσία οι φοιτητές/τριες που απομένουν στα τμήματα αυτά αντιμετωπίζουν τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, μη διδασκαλία όλων των μαθημάτων που χρωστάνε, αναγκαστικές μετακινήσεις σε άλλες πόλεις για παρακολούθηση μαθημάτων, σοβαρά προβλήματα στην διεξαγωγή της εξεταστικής.

Δ. Τα ΤΕΙ στην Ελλάδα (λόγω της μη πρόσληψης μονίμου προσωπικού) βασίζονται κυρίως στο επιστημονικό και διδακτικό έργο των εξωτερικών συνεργατών. Τώρα το σχέδιο «Αθηνά» σηματοδοτεί την απόλυση εκατοντάδων νέων επιστημόνων και ουσιαστικά τους ωθεί στην αναγκαστική μετανάστευση στο εξωτερικό.

Ε. Με το σχέδιο «Αθηνά» μειώνονται οι εισακτέοι δραστικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περιορίζοντας τις ευκαιρίες για πρόσβαση στην μόρφωση των νέων της χώρας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά»
• Να μην καταργηθεί ούτε να συγχωνευθεί κανένα τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.
• Την ενίσχυση των τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας στην Ελλάδα με την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.
• Την ανάσχεση όλων αυτών των μέτρων που οδηγούν στην φτωχοποίηση του πληθυσμού και την διάλυση όλων των δομών πρόνοιας.

Αγωνιζόμαστε ενωμένοι, σπουδαστές – καθηγητές – επαγγελματίες – εξυπηρετούμενοι -κοινωνία
Ενάντια: στη στέρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νέων
Στην απαξίωση του επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού
Στην αποπομπή της επιστήμης της Κοινωνικής Εργασίας
Στη στέρηση υποστηρικτικού δικτύου από τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Στην πλήρη διάλυση του εναπομείναντος Κοινωνικού Κράτους.

Πρωτοβουλία εκπαιδευτικών, φοιτητών και κοινωνικών λειτουργών Πάτρας.

Advertisements

One Comment to “Οχι στο κλείσιμο του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας!”

  1. H απαξίωση του επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού στην Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στο κλείσιμο ή όχι κάποιων τμημάτων αλλά και στον τρόπο που τα υπάρχοντα σε λειτουργία τμήματα παλεύουν ώστε να μην απαξιώνεταια το ίδιο το επάγγελμα μετά το τέλος των ακαδημαικών σπουδών. Αυτό προυποθετει να ΄μπαίνει ψηλά ο πήχυς στην εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών και φοιτητριών, ώστε η να μην υπάρχει χάσμα μεταξύ θεωρίας και πράξης.

    Επίσης, προυποθέτει μία σειρά από μάχες που πρέπει να δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι επαγγελματίες κοινωνικοί λειτουργοί από τα πλαίσια εργασίας τους, ώστε να η ΄άσκηση των καθηκόντων να μην είναι διεκπαιρεωτική, αλλά να στοχεύει κάθε φορά στην ύλοποιήση θεσμών και υποδομών στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
    Ο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: