Επιστολή Πρός ΣΚΛΕ και Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας


Σας ενημερώνουμε πως σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, σήμερα εστάλη η παρακάτω επιστολή στο ΣΚΛΕ καθώς και τα τμήματα κοινωνικής εργασίας. Παρεμβάσεις έχουν ήδη γίνει στο Social Work Action Network και το European Association of Schools of Social Work, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν σύντομα. 

ΔΙΚΤΥΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

Ριζοσπαστική και Κριτική Κοινωνική Εργασία

https://socialworkaction.wordpress.com/

τηλ.επικοινωνίας: 6936682858, 6976587508

e-mail: socialworkaction@gmail.com                                                                                  

Πάτρα, 16/12/2011

Προς:

1. Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας

 

2. Προϊσταμένους και εκπαιδευτικούς τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας

–       ΑΤΕΙ Πάτρας

–       ΑΤΕΙ Κρήτης

–       ΑΤΕΙ Αθήνας

 

3. Προϊστάμενο και εκπαιδευτικού του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Ως μέλη του Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, πήραμε σχετική πρωτοβουλία (βλ. συνημμένο κείμενο) για την συμμετοχή των κοινωνικών λειτουργών στις τριμελείς επιτροπές διακοπής ρεύματος, λόγω μη είσπραξης φόρου μέσω της ΔΕΗ (φόρου γνωστού και ως «χαράτσι»).

Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό, με δεδομένη την αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας του πληθυσμού, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι θεσμικοί φορείς τους (ΣΚΛΕ και ακαδημαϊκά ιδρύματα) να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τον ρόλο της κοινωνικής εργασίας σε μια εποχή που αυξάνεται δραματικά η φτώχεια και η εξαθλίωση.

Η πρόσφατη εκβιαστική φοροεισπρακτική μέθοδος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, απειλεί το σύνολο του λαού μας και κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες με διακοπή ρεύματος, δηλαδή διακοπή ενός ΑΚΡΩΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΑΓΑΘΟΥ που εν έτη 2011 θα έπρεπε να θεωρείται πια μη διαπραγματεύσιμη παροχή για όλους τους ανθρώπους!

Μέρος αυτής της εκβιαστικής πολιτικής είναι η σύσταση τριμελών επιτροπών, οι οποίες δια μέσου τριών δημόσιων λειτουργών (εφοριακού, αστυνομικού, κοινωνικού λειτουργού), θα εξετάζουν και θα αποφασίζουν σχετικά με τα αιτήματα των πολιτών για απαλλαγή τους από τον φόρο. Συγκεκριμένα:

–       οι εφοριακοί θα εξετάζουν τις ενστάσεις των πολιτών ως προς το μέγεθος του φόρου

–       οι αστυνομικοί θα εγγυώνται την καταστολή της λαϊκής αντίδρασης! Ρόλο που η  ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής κατήγγειλε και αποποιήθηκε αναγκάζοντας  έτσι τον Παπουτσή και τον Βενιζέλο να βγάλουν τους αστυνομικούς από τις επιτροπές

–       οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι χρησιμοποιώντας την επαγγελματική τους τεχνογνωσία και τις επιστημονικές τους γνώσεις, καλούνται να προσυπογράψουν το αν η διακοπή ρεύματος σε ένα σπίτι θέτει σε άμεσο ρίσκο τη ζωή των ανθρώπων!!!!

Ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας των κοινωνικών λειτουργών αναγνωρίζοντας ότι η ανθρώπινη δυστυχία δομείται από κοινωνικά άδικες πολιτικές αλλά επίσης αναγνωρίζοντας ότι η «πολιτική ουδετερότητα» των κοινωνικών επιστημόνων είναι επίπλαστη, ορίζει σαφώς την ηθική δέσμευση των κοινωνικών λειτουργών να καταγγέλλουν και να παλεύουν ενάντια σε κοινωνικά άδικες πολιτικές και πρακτικές.

Ως Δίκτυο καλούμε όλη την ακαδημαϊκή και επαγγελματική κοινότητα των κοινωνικών λειτουργών να καταγγείλουμε συλλογικά την επιβολή του φόρου και του συνοδευόμενου εκβιασμού για διακοπή ρεύματος ως ανθρωπιστικά επικίνδυνη.

Επίσης, να καταγγείλουμε συλλογικά ως αντιεπιστημονική και ως εκ τούτου ανθρωπιστικά επικίνδυνη την πρακτική του να υπάρχουν κοινωνικές εκθέσεις (είτε από κοινωνικούς λειτουργούς είτε από άλλους κοινωνικούς επιστήμονες) που θα βεβαιώνουν με δήθεν επιστημονικά κριτήρια ότι η ζωή των ανθρώπων που διαβιούν σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα δεν τίθεται σε κίνδυνο.

Σαν Δίκτυο θεωρούμε ιστορική την ευθύνη τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας των κοινωνικών λειτουργών όσο και του ΣΚΛΕ να μπουν στη πρώτη γραμμή της προστασίας της ηθικής ταυτότητας και του κοινωνικού χαρακτήρα του επαγγέλματός μας, και να παρέχουν κάθε δυνατή κάλυψη (επιστημονική- συνδικαλιστική) στους ΚΛ των ΟΤΑ που θα αρνηθούν να στελεχώσουν αυτές τις επιτροπές.

Ζητούμε λοιπόν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να μας ενημερώσουν για την επίσημη θέση τους σχετικά με το παραπάνω ζήτημα.

Καλούμε επίσης όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε σχετικές πρωτοβουλίες (κείμενα, δράσεις, ημερίδες κλπ) για μια κοινωνική εργασία που προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική αλλαγή και εργάζεται για την ευημερία του πληθυσμού όπως άλλωστε ορίζεται από τον Διεθνή Κώδικα Δεοντολογίας. Το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών δεσμεύεται ότι θα κατευθύνει όλες τους τις δυνάμεις στη διοργάνωση και υλοποίηση σχετικών πρωτοβουλιών.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία.

Συναδελφικά

Για το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών

Τελώνη Δώρα – Δήμητρα, Εξ. Συνεργάτης ΤΕΙ Πάτρας, Δρ. Παν/μιου Λίβερπουλ

Κόκαλου Ζωή, Κοινωνική Λειτουργός

Γιάννου Δήμητρα, Κοινωνική Λειτουργός, Τμήμα Κοιν.Αλληλεγγύης, Π.Ε. Βοιωτίας

Βασίλης Ιωακειμίδης, Λέκτορας Κοινωνικής Εργασίας και μέλος του ΔΣ του EASSW.

Έφη Ντελή, Κοινωνική Λειτουργός, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Πάτρας

Μαρία Γκουλιώνη, Κοινωνική Λειτουργός

Κωνσταντίνα Δεμένικα, Κοινωνική Λειτουργός

Σταυρούλα Κοφινά. Κοινωνική Λειτουργός, Δήμος Αγίας Βαρβάρας

Σοφρωνία Περλέγκα  Κοινωνική Λειτουργός

Ηρώ – Ευαγγελία Κατσιφλώρου, Κοινωνική Λειτουργός

Νικολέττα Δανιά, Κοινωνική Λειτουργός

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: