Ανακοίνωση σχετικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για τη συμμετοχή κοινωνικών λειτουργών στις τριμελείς επιτροπές διακοπής ρεύματος.


Οι κοινωνικοί λειτουργοί δεσμευόμαστε ηθικά και επαγγελματικά στην κατεύθυνση της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προώθησης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλλαγής (βλ. Διεθνή Κώδικα Δεοντολογίας). Η πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως η ηλεκτροδότηση είναι βασικό αναφαίρετο και καθολικό δικαίωμα του πληθυσμού.

Μέσω της πρόσφατης εγκυκλίου που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την είσπραξη φόρων μέσω της ΔΕΗ, οι κοινωνικοί λειτουργοί καλούμαστε να νομιμοποιήσουμε τις πολιτικές των περικοπών αλλά και τις πλέον απάνθρωπες εισπρακτικές τακτικές που αξιοποιεί η κυβέρνηση. Ως γνωστόν το συγκεκριμένο χαράτσι αφορά έναν απάνθρωπο εκβιασμό, όπου στην ουσία ο πληθυσμός εκβιάζεται να πληρώσει χρήματα που δεν χρωστά και ταυτόχρονα απειλείται με την διακοπή ηλεκτροδότησης. Πιο συγκεκριμένα οι κοινωνικοί λειτουργοί που θα υποδεικνύονται από τον εκάστοτε Δήμο μαζί με υπάλληλο της εφορίας (!) και αστυνομικό (!!) θα συμμετάσχουν στην επιτροπή ώστε να προτείνουν και βεβαίως να ελέγχουν για το ποιος έχει λίγο περισσότερο εισόδημα ή δεν είναι 100% κλινήρης ώστε να σταματήσει η ηλεκτροδότηση του σπιτιού του.

Με το πρόσχημα πως με αυτό τον τρόπο κάποιοι/ες από τους/τις εξυπηρετούμενους/ες μας θα γλιτώσουν την διακοπή του ρεύματος υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι και κάποιες συνάδελφοι να θεωρήσουν πως έτσι διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πλέον φτωχών ομάδων του πληθυσμού. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Πρόκειται για υποκρισία της κυβέρνησης την στιγμή που οι διαδικασίες για την πιστοποίηση αναπηρίας ακόμη και σε καρκινοπαθείς έχει δυσκολέψει τόσο που αποτρέπει τον πληθυσμό από την έκδοση σχετικών πιστοποιητικών, την στιγμή που περικόπτονται και καταργούνται σειρά επιδομάτων, την στιγμή που δομές υποστήριξης των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού κλείνουν ή εγκαταλείπονται στην μοίρα τους, την στιγμή που ο λαός οδηγείται στην φτώχεια.

Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στις προϋποθέσεις της εγκυκλίου και θα αντιληφθεί κανείς πως δεν πρόκειται για κάποιου είδους «ψυχοκοινωνικής εκτίμησης» αλλά για ωμό εκφοβισμό και τιμωρητικό έλεγχο των πιο αδύναμων. Η επιλογή του/της κοινωνικού/ης λειτουργού στην ομάδα αποτελεί επικοινωνιακή απόπειρα «εξανθρωπισμού» της πιο απάνθρωπης εισπρακτικής πολιτικής που γνώρισε ο τόπος μας.

Για εμάς τους/τις κοινωνικούς λειτουργούς όμως αυτή είναι η στιγμή όπου θα πρέπει να πάρουμε θέση υπέρ του αναφαίρετου δικαιώματος του πληθυσμού στην πρόσβαση στα βασικά αγαθά. Ας μην ξεχνάμε πως ήδη κάποιοι Δήμοι στην Ελλάδα (π.χ Δήμος Πατρέων, Ν. Ιωνίας κλπ) έχουν σχετικά ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων τους και αντίστοιχες πολιτικές όπου καλύπτουν τους δημότες στην άρνηση πληρωμής του χαρατσιού. Ας μην ξεχνάμε πως οι πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να οργανώνονται μόνοι τους και να προσπαθούν να αντισταθούν συλλογικά στην φορο-αφαίμαξη και στην εξαθλίωση. Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν πλέον επιτροπές και πρωτοβουλίες κατοίκων που αντιστέκονται. Η θεσμική συμμετοχή στη φορο-είσπραξη ως μηχανισμός ελέγχου, ακυρώνει τους αγώνες των πολιτών όταν πλέον στις γειτονιές της Ελλάδας ο κόσμος προσπαθεί να οργανωθεί συλλογικά και με αλληλεγγύη αγωνιζόμενος για επιβίωση και αξιοπρέπεια.

Ας μην ξεχνάμε πως οι κοινωνικοί λειτουργοί έχουμε ως σκοπό αλλά και ηθική και επαγγελματική κατεύθυνση την προάσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την προώθηση της ευημερίας του λαού. Απο πουθενά δεν προκύπτει πως επαγγελματικός μας ρόλος είναι η προώθηση άδικων και παράνομων πολιτικών από όποια εξουσία και αν προέρχονται.

Καλούμε

• Τον ΣΚΛΕ να καλύψει τα μέλη του και να εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις για την μη συμμετοχή των κοινωνικών λειτουργών στις σχετικές επιτροπές παίρνοντας θέση ενάντια στις συγκεκριμένες τακτικές και πολιτικές.

• Τα συνδικαλιστικά όργανα των ΠΟΕ-ΟΤΑ να καλύψουν επίσης τους/τις εργαζόμενους/ες και να αντιδράσουν άμεσα.

• Τις/τους συναδέλφους να μην συμμετάσχουν στις επιτροπές αυτές. Πιο συγκεκριμένα να ενημερώσουν την κοινότητα και τις/τους εξυπηρετούμενες/ους τους για την αδικία των μέτρων και να τους/τις καλούν σε συλλογική δράση. Αντίστοιχα οι συνάδελφοι/ες να δράσουμε συλλογικά και να συνδεθούμε τα κινήματα στις εκάστοτε περιοχές που αντιστέκονται στις πολιτικές φτωχοποίησης του πληθυσμού. Η αναζήτηση συμμαχιών σε συλλογικό επίπεδο θα αποτρέψει την απομόνωση που αισθανόμαστε πολλές φορές οι κοινωνικοί λειτουργοί όταν βρισκόμαστε καθημερινά στην «πρώτη γραμμή» και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της βαρβαρότητας των περικοπών στους εξυπηρετούμενους μας. Πρωτοβουλίες συναδέλφων σε Δήμους και Περιφέρειες είναι πλέον απαραίτητες ώστε να υπάρξει συλλογική αντίδραση.

• Τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας σε ΤΕΙ και Δημοκρίτειο να εκδώσουν σχετικές ανακοινώσεις-ψηφίσματα και σχετικές πρωτοβουλίες για ανάδειξη του θέματος και κάλυψη των συναδέλφων.

Το Δίκτυο Δράσης κοινωνικών λειτουργών επεξεργάζεται και άμεσα θα αποστείλει κείμενο σε όλα τα παραπάνω ενδιαφερόμενα μέρη και θα γνωστοποιήσει επίσης το γεγονός στην IFSW, (International Federation of Social Work) SWAN, (Social Work Action Network) και EASSW (European Association of Schools of Social Work).

Καμία/κανένας κοινωνικός λειτουργός μόνη/μόνος.

Καμία/κανένας εξυπηρετούμενη/ος αβοήθητη/ος.

Η κοινωνική εργασία δεν είναι καταστολή.

Συνάδελφοι είναι η στιγμή να αποφασίσουμε με ποιους πάμε και ποιους αφήνουμε. Οι αρχές και οι αξίες του επαγγέλματος μας δείχνουν ξεκάθαρα τον δρόμο.

3 Δεκέμβρη 2011 Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών

Advertisements

6 Σχόλια to “Ανακοίνωση σχετικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για τη συμμετοχή κοινωνικών λειτουργών στις τριμελείς επιτροπές διακοπής ρεύματος.”

 1. ΣΥΜΦΩΝΩ. Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΟΥΤΕ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ- ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΡΟΛΟ. ΜΟΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ, ΕΝΔΥΝΑΜΩΤΙΚΟ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ, ΚΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ.
  ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΑΥΤΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΟΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ.

 2. Ας πράξουμε και εμείς σύμφωνα με τη δεοντολογία κι ας ξεφύγουμε από τις «δημοσιοϋπαλληλιστικές» προσταγές. Ήρθε η ώρα να αρθρώσουμε το ΟΧΙ σε ότι παράλογο το κράτος απρονοίας μας ζητά!!! Να μην γίνουμε συνάδελφοι γρανάζι στον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους. Να σεβαστούμε τον όρκο μας, το οφείλουμε στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται , στην κοινωνία και στις γεννιές που έρχονται.

 3. Εγραψα πριν απο λιγο ενα σχολιο που δεν το βλεπω δημοσιευμενο και πιθανον να εκανα λαθος στο » ανεβασμα» οποτε θα προσπαθησω να το αναπαραγω:
  Συμφωνω με την αναλυση που κανετε αλλα διαφωνω ριζικα με την προτροπη να μην συμμετεχουν κοιν. λειτουργοι στις επιτροπες. Απ’ οτι καταλαβαινω η διαδικασια εχει γινει νομος του Κρατους και δεν ειναι στο χερι του κοιν. λειτουργου μονο να ανατρεψει τον νομο του κρατους. Νομιζω οτι τα μεγαλα λογια περισσευουν στην ανακοινωση σας και οι επικλησεις για » καλυψη» των κοιν. λειτουργων που θα αρνηθουν να συμμετασχουν στην διαδικασια ειναι …κουφια λογια! Τι σημαινει καλυψη; Θα πληρωσει ο ΣΚΛΕ η οποιος αλλος τον μισθο του κοιν λειτουργου που πιθανον και να απολυθει; Νομιζω συναδελφοι οτι πρεπει να δουμε το θεμα ρεαλιστικα και οχι μονο να συμμετεχουμε σ’ αυτες τις επιτροπες (αν τελικα γινουν μεσα σ’ αυτο το μπαχαλο που επικρατει) αλλα και να κανουμε τη δουλια μας με επαγγελματικη συνεπεια και ηθος στο πλευρο αυτων που πιθανον θα μπορουσαν να αδικηθουν. Τουλαχιστον οι κοιν Λειτουργοι εχουν την επαγγελματικη καταρτιση να κανουν μια σωστη κοινωνικη ερευνα. Αν δεν το κανουν, θα βρεθουν οι «κοινωνιολογοι» η οποιοι αλλοι απο καποιο Κεντρο ελευθερων σπουδων να το κανουν!Και τοτε τι θα εχουμε να πουμε για την υπερασπιση των εξυπηρετουμενων μας;
  Συναδελφοι οι ωρες ειναι κρισιμες και η εκδοση «ηρωικων» και αποπροσανατολιστικων ανακοινωσεων περι καταστολης κλπ δεν βοηθαει κανενα τελικα. ας αφησουμε τα » μεγαλα» λογια και ας κανουμε πραξεις!

 4. Το δυστύχημα … ή μάλλον καλύτερα η αθλιότητα της εποχής μας ειναι ότι φτάσαμε σε σημείο να δεχόμαστε ότι ΒΑΣΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ είναι διαπραγματεύσιμα και ότι ένας «ειδικός» θα κρίνει αν θα πρέπει ή όχι ένας συνάνθρωπός μας να τα επωφελείται ή να αντέχει να ζει χωρίς αυτά… Είναι ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ να μην μας νοιάζει το πως χρησιμοποιείται το εργαλείο δουλειάς μας?????? Νόμιζα ότι είχαμε εκπαιδευτεί να διενεργούμε κοινωνικές έρευνες για να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων και όχι για να συνυπογράφουμε ότι ο τάδε ή ή τάδε αντέχει να ζει χωρίς ρεύμα!!!!!!! Η επιστημονική- επαγγελματική μας κατάρτιση δηλαδή αυτό είναι? να λέμε ποιος θα πάθει λιγότερη ζημιά στη ζωή του με κομμένο το ρεύμα??? Είναι σωστή κοινωνική έρευνα αυτό?? Να κρίνεις το αυτονόητο??? Γιατί υπάρχει περίπτωση να είναι επιστημονικά ορθή μια έκθεση που να λέει ότι η διακοπή του ηλεκτρ.ρεύματος σε ένα σπίτι δεν θα θέσει σε ρίσκο τη ζωή των ανθρώπων που ζουν σ’αυτό και δεν θα φέρει δραματικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και στην ευημερία τους??? Δυστυχώςιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι «ειδικοί» ή γενικότερα αυτοί που έχουν ένα επιστημονικό κύρος να προστατεύσουν είναι πολύ επίφοβοι όταν καλούνται να τοποθετηθούν με πράξεις στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων… και αυτό γιατί πολλές φορές προστατεύουν πολύ περισσότερο το κύρος τους παρά τον ίδιο τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του… Εάν δεν έχουμε εργαλεία να αντισταθούμε σ’αυτό που είναι πραγματικά κοινωνικά άδικο τότε να τα επινοησουμε αλλιώς να πάρουμε συλλογικά μια απόφαση να ονομάζουμε δημόσια αλλιώς αυτό που είμαστε και αυτό που κάνουμε γιατί μπορεί το «σύστημα» να μας προκαλεί να είμαστε υποκριτές αλλά εμείς εν τέλει αποφασίζουμε τι είναι και τι δεν είναι κοινωνικό λειτούργημα ….

 5. Εκ παραδρομής πριν ξέχασα να υπογράψω το σχόλιο… Αλλά θα ήθελα και κάτι να προσθέσω. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν πολλοί τρόποι αντίστασης ακόμα και μέσα από τον ίδιο τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ο οποίος αν και θέτει σοβαρά εμπόδια στην άρνηση καθήκοντος των δημοσίων υπαλλήλων ,ωστόσο υπάρχουν τρόποι προσφυγής σε ανώτερα όργανα ,μεταξύ άλλων και στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης κλπ..

 6. Κι εγώ συμφωνώ. Όμως, άποψή μου, το λογότυπο πρέπει να φύγει. Το να συνδέετε τη δεοντολογία του επαγγέλματος (μας) συνειδητά ή μη με ένα κίνημα που δεν νομιμοποιείται από τίποτα, είναι τραγικό λάθος. Αντ’ αυτού θα έπρεπε να αναφέρεστε στη συνταγματικά κατωχυρωμένη δεοντολογία του επαγγέλματος. Δεν είναι το θέμα μας αν κάποιος πληρώνει ή όχι! Αλλά ότι δεν είναι ρόλος μας να τα βάλουμε με όσους καλώς ή κακώς δεν πληρώνουν. Αλήθεια, πρόταση συγκεκριμένη, βγάλτε το λογότυπο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: