Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ): Η «νέα οδός» κοινωνικού αποκλεισμού και οικονομικής εξαθλίωσης των ΑΜΕΑ            Στις μέρες μας η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται καθημερινά άλλες φορές ως αίτιο και άλλες ως αφορμή για την ραγδαία αποδόμηση του κράτους πρόνοιας χωρίς καν να μας εξηγείται επαρκώς ποτέ η μεταξύ τους σχέση. Πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι ξεχνάμε ότι αυτή η αποδόμηση έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν πλασαριστεί η «οικονομική κρίση» ως μότο μιας απάνθρωπης προπαγάνδας. Καθημερινά, καλούμαστε να συμβιβαστούμε με πολιτικές απαξίωσης των κατακτήσεων ενός ολόκληρου λαού που προστάτευαν την αξιοπρέπειά του στην εργασία και διασφάλιζαν ότι κάποια αγαθά όπως η υγεία και η παιδεία θα παρέμεναν αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά, δηλαδή δημόσια. Έτσι, στο όνομα της «οικονομικής κρίσης» φτάσαμε στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στην εργασιακή ανασφάλεια, σε νεολογισμούς όπως η «εργασιακή εφεδρεία», στη μείωση μισθών και συντάξεων, στη μείωση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, στην υποβάθμιση της παιδείας και εν τέλει στη μετάβαση από την ανθρωποκεντρική κοινωνία στη κοινωνία που στοχεύει στο κέρδος των λίγων. Ας ελπίσουμε ότι η συνείδησή μας σαν λαός θα αντισταθεί σ’ αυτή τη μετάβαση.

Στα πλαίσια της υποτιθέμενης εξυγίανσης της επιδοματικής πολιτικής της χώρας μας και στον βαθύτερο έλεγχο των υπηρεσιών συστάθηκε το ΚΕΠΑ, έτσι ώστε αυτοί που επωφελούνται του επιδόματος «Βαριάς Αναπηρίας» να είναι πράγματι άτομα που έχουν ένα είδους αναπηρίας άνω του 67%,.  Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είναι μια νεοσύστατη δομή του ΙΚΑ που πιστοποιεί και ορίζει ποσοστό αναπηρίας σε κάθε πολίτη που αιτείται να περάσει από μια τέτοια υγειονομική επιτροπή. Το ΚΕΠΑ υποκαθιστά τις πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές που μέχρι τώρα λειτουργούσαν σε όλες τις νομαρχίες της χώρας. Την αλλαγή αυτή «φυσικά» συνόδευσαν μια σειρά δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών καταγγελιών για τα λεγόμενα «μαϊμού επιδόματα» που αφενός αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υγειονομικών επιτροπών και των υπηρεσιών της Πρόνοιας και αφετέρου υπονοούσαν ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν δικαιούνταν πραγματικά το επίδομα. Το πολιτικό μας σύστημα λοιπόν, ωσάν ράμπο της διαφθοράς μας καλεί να πούμε «ΟΧΙ» στο διεφθαρμένο πελατειακό σύστημα που το ίδιο δημιούργησε συμπαρασύροντάς μας ταυτόχρονα στο να συνυπογράψουμε σαν λαός την κατάργηση των κοινωνικών παροχών στα άτομα με αναπηρίες.

Παρ’ όλες τις μιντιακές διαβεβαιώσεις των διευθυντάδων και των διοικητών του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ ότι η λειτουργία του ΚΕΠΑ δεν έχει κάποια επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, αίτηση για να περάσει από μια επιτροπή του ΚΕΠΑ μπορεί να κάνει μόνο όποιος καταθέτει το παράβολο των 46,14 ευρώ! Το πραγματικό κόστος βέβαια που βαραίνει τους πολίτες είναι πολύ μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς και τον αναντίστοιχο αριθμό των ΚΕΠΑ σε σχέση με την γεωγραφική έκταση της χώρας. Δηλαδή, υπάρχουν 45 ΚΕΠΑ για όλη την Ελλάδα χωρίς παράλληλα να υπάρχει η πρόβλεψη να εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι καθ’ολη τη διάρκεια της διαδικασίας (πχ. χορήγηση αίτησης, πληροφορίες, βοήθεια στην συμπλήρωση της αίτησης, παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες για ιατρικές γνωματεύσεις- εξετάσεις κλπ) και χωρίς να υπάρχει επαρκής τηλεφωνική εξυπηρέτηση (πχ. μέσω HELP DESK) ή εξυπηρέτηση από τα τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Παράλληλα, η υποστελέχωση των ΚΕΠΑ είναι αναντίστοιχη των ειδικών αναγκών και της εξατομικευμένης προσέγγισης που θα έπρεπε να παρέχεται στα άτομα με αναπηρίες. Αναντίστοιχη είναι και η κατάργηση των Γραφείων Κοινωνικής Μέριμνας που στελεχώνονταν από κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι κλήθηκαν αιφνιδίως και εν μια νυκτί να εγκαταλείψουν τις Κοινωνικές Υπηρεσίες με σκοπό να αναλάβουν άμεσα διοικητικά – αλλότρια καθήκοντα που ουδεμία σχέση έχουν με την επαγγελματική τους ιδιότητα.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο πραγματικός σκοπός τους δεν ήταν η εξάλειψη των «επιδομάτων μαϊμού» αλλά η δραματική μείωση των δικαιούχων του επιδόματος δημιουργώντας ένα ΚΕΠΑ μη προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες. Η μη προσβασιμότητα έγκειται στο οικονομικό χαράτσι των 46,14 ευρώ το οποίο οι άποροι συμπολίτες μας δεν μπορούν να πληρώσουν, στην έλλειψη συμβουλευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών έτσι ώστε άτομα με αναπηρία ( π.χ. άτομα με νοητική στέρηση, ηλικιωμένοι κ.λ.π.) να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην όλη γραφειοκρατική διαδικασία και στον γεωγραφικό αποκλεισμό. Όταν λοιπόν αύριο θα πανηγυρίζουν για την μείωση των «επιδομάτων μαϊμού», αυτό θα αντικατοπτρίζει επί της ουσίας τον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία  από τα ψήγματα κοινωνικής πολιτικής που μέχρι σήμερα υπήρχαν.

Στα πλαίσια αυτής της κατάφορης κρατικής αδιαφορίας, οι κοινωνικοί λειτουργοί του ΙΚΑ φαίνεται να είναι είδος πολυτελείας και εν’ τέλει είδος προς εξαφάνιση, δεδομένου ότι με την κατάργηση των Γραφείων Μέριμνας αλλά και με τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΠΑ καταργούνται οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η κοινωνική εργασία είναι ιστορικά άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη ή αντίστοιχα κατάλυση του κράτους πρόνοιας. Με αυτή την έννοια, η απαξίωση του επαγγέλματός μας, οι συχνά υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες στη χώρας μας αντικατοπτρίζουν την όλο και βαθύτερη εγκατάλειψη της ευθύνης του κράτους για την διατήρηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στην ίδια λογική είναι και η στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως ο αποδιοπομπαίος τράγος, με σκοπό να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από την μεθοδευμένη ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών που θα έπρεπε να μπορούν να επωφελούμαστε όλοι και όχι μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν το οικονομικό κόστος  που θα ορίζεται από επιχειρηματικούς πλέον μηχανισμούς. Ακόμα και την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων την πλασάρανε ως ένα ειδικό «προνόμιο» που θα έπρεπε να αισθάνονται άσχημα όσοι το κατείχαν, σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργατοϋπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα που ήδη έχουν ξεχάσει τι σημαίνει δικαίωμα και ασφάλεια στην εργασία λόγω του ότι και αυτό είναι παραδομένο στο βωμό του κέρδους.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί που δουλεύουμε στον δημόσιο τομέα έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση! Να προστατέψουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής φροντίδας στη χώρα μας υπό το φόβο της «δαμόκλειου σπάθης» του κράτους με το καθεστώς των εργασιακών εφεδρειών, την ανελευθερία του λόγου που επιβάλει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας αλλά και πρόσφατες διοικητικές έγγραφες συστάσεις για μη δημοσιοποίηση στοιχείων που δυσφημούν τους (νεοσύστατους) φορείς. Είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν ενδοϋπηρεσιακά οι πολιτικοί μηχανισμοί που θα υποσχεθούν «ατομικές οάσεις» προστασίας από ένα σύστημα που θα συνεχίσει να είναι βάρβαρο για την πλειοψηφία του λαού. Χρειάζεται λοιπόν να απαντήσουμε σ’αυτή τη πρόκληση συλλογικά, για να μην χρειαστεί να ξεπουληθεί κανένας και καμία, να μην εγκλωβιστεί και εξαγοραστεί κανένας και καμιά μας στην εκδούλευση των πολιτικών μηχανισμών της εξουσίας. Χρειάζεται να βγούμε μπροστά και να προστατεύσουμε την επιστήμη της κοινωνικής εργασίας όχι σαν «αυτοτελή» οντότητα, αλλά σαν αναπόσπαστο μέρος του κράτους πρόνοιας που ειδικά στις μέρες μας σφυρηλατείται βάναυσα!

Έφη και Μίτση για το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών

Advertisements

3 Σχόλια to “Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ): Η «νέα οδός» κοινωνικού αποκλεισμού και οικονομικής εξαθλίωσης των ΑΜΕΑ”

  1. Γεια σας και καλή επιτυχία. Ζούμε στην εποχή των πλυντηρίων κάθε τύπου. Έτσι ξεκινήσανε το πλυντήριο της οικογενειο-κομματο-ευνοιο κλπ –κρατίας και καταλήξανε στις άκριτες απολύσεις και την εργασιακή εφεδρεία των παλιών και των αδέσποτων. Έτσι ξεκινήσανε το πλυντήριο των αναπήρων μαϊμούδων και καταλήξανε στα κε.π.α. τα οποία δεν είναι ότι εισάγουν μόνο απλά μεγαλύτερη καθυστέρηση, ταλαιπωρία και κόστος. Υπάρχει λόγος βέβαια, πόσοι θα αντέξουν σε αυτά; Αλλά λένε ότι πρέπει να μειωθεί το πλήθος και κυρίως το κόστος των αναπήρων και αν όχι, τότε θα γίνουν και άλλες οριζόντιες περικοπές. Έτσι οι επιτροπές θα δίνουν συστηματικά χαμηλότερα ποσοστά από τα προϋπάρχοντα και θα γίνει και ένα κοινό αρχείο που θα το κλαδεύουν σταδιακά ανά αναπηρία για να τους βγουν τα νούμερα. Και να σκεφθεί κανείς πως τα μέτρα δεν αφορούν μόνο συντάξεις αλλά και άλλα στοιχειώδη για τους αναπήρους όπως η περίθαλψη. Που να φανταζότανε κανείς όταν ο ιδρυτής τους μιλούσε για κοινωνική αναλγησία με τόση απέχθεια (τον θυμάστε;) ότι θα ερχότανε ο γιός του να την κάνει ιδεολογία και αυτοσκοπό για να περάσει το τραίνο της ανάπτυξης πάνω από τα πτώματα των αδυνάμων και των αναπήρων. Σα να μην ήτανε άλλος δρόμος πάνω σ’ ολάκερη τη γη, για να περάσει η Άνοιξη παρά μονάχα αυτός …
    ΥΓ Ας μην ανησυχούν όμως οι μαϊμούδες. Όλοι οι παράνομα ωφελημένοι (σε όλους τους τομείς) προστατεύονται πάντα. Οι κανονικοί θα την πληρώσουν πάλι.

  2. Εκτός από την προχειρότητα δημιουργίας των ΚΕΠΑ (μη σωστή ενημέρωση ποιοι θα περάσουν προς το παρόν και ποιοι όχι),το σύστημ.α είναι ήδη προαποφασισμένο να κόψει τα επιδόματα-βλέπε καινούριος ΚΕΒΑ-ο οποίος ερμηνεύεται κατά το δοκούν από τους ιατρούς και είναι δυσνόητος ακόμα και για αυτούς.Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν ούτε σε 3 χρόνια από τώρα δεν θα προλάβουν να εξεταστούν.Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα με τις επιτροπές που πάνε κατ οίκον επίσκεψη στους ασθενείς.Γιατροί ,διοικητικοί και πολιτικοί που ίδρυσαν το παλιό σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας και έφαγαν χρήματα από αυτό (και οι ασθενείς μαιμού-βλέπε Πάγκαλος μαζί τα φάγαμε) δήθεν τώρα προσπαθούν να εξυγιάνουν το σύστημα τρώγοντας πρώτα από τα 47 και κάτι Ευρώπουλα για να σου δουν την αίτηση και μετά από την αμοιβή που θα πάρουν από το σύστημα.Όποιος καημένος δικηγόρος ασχοληθεί με το φτιάξιμο του φακέλου,άκρη δεν θα βρει.»Δεν υπάρχει» που λένε και οι μοντέλες. Ελλάδα χώρα αναπήρων ζητιάνων και λαμόγιων.

  3. Geia sas kai sunxarhthria gia thn prwtovoulia sas gia thn opoia molis ematha. Thelw na sas kanw mia erwthsh: uparxei kapoia organwmenh sullogiki drash diamarturias sxetika me ta KEPA kai ton tropo leitourgias tous?antimetwpizw ena terastio provlhma me thn mhtera mou pou exei 100% anaphria kai de vriskw akrh! an gnwrizete kapoio tropo pou tha borousa mesw tou foreas sas h kapoiou allou na kanw kati sas parakalw enhmerwste me!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: