Κοινωνική Εργασία και Πολιτική Δράση- η Ατζέντα για την επόμενη 10ετία


 

Η πρόσπάθεια συγκρότησης μιας πολιτικά διεκδικητικής και θεωρητικά ριζοσπαστικής κοινωνικής εργασίας, βεβαίως και δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Ιστορικά και σε διεθνές επίπεδο συλλογικά μοντέλα κοινωνικής εργασίας βρίσκονταν πάντοτε μαχητικά στην πρώτη γραμμή του επαγγέλματος. Παρόλα αυτά η διεθνής «ιστοριογραφία» πολλές φορές τα αγνόησε επιδεικτικά.

Εν τούτοις, η πολιτική δράση βρίσκεται πια και επίσημα στις προτεραιότητες της διεθνούς κοινωνικής εργασίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο τελευταίο συνέδριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας κοινωνικών λειτουργών. Φυσικά αυτή η επίσημη «στροφή» του επαγγέλματος, δεν έγινε μηχανιστικά αλλά υπήρξε αντανάκλαση των πολιτικών αγώνων που δίνουν χιλιάδες κοινωνικοί λειτουργοί στις χώρες τους, πολλές φορές με αυτοθυσία.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει τεράστια σημασία για την μελλοντική κατεύθυνση του επαγγέλματος αφού πλέον η συλλογική πολιτική δράση των κοινωνικών λειτουργών μετατρέπεται και σε θεσμική υποχρέωση.

Το συνέδριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας κοινωνικών λειτουργών πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2010 (Χονγκ Κόνγκ). Εκεί, μαζικά χιλιάδες κοινωνικοί λειτουργοί από όλες τις περιφέρειες του κόσμου απαίτησαν τη επανά-σύνδεση της κοινωνικής εργασίας με την πολιτική δράση και την υπεράσπιση των πιο αδύναμων απέναντι σε ένα σύστημα που αναπαράγει ανισότητες. Αυτό το  ψήφισμα που προσανατολίζει για πρώτη φορά το επίσημο επάγγελμα στην κοινωνική δράση, αφήνοντας πίσω τα τιμωρητικά και ατομικιστικά μοντέλα, ήταν αποτέλεσμα της μεθοδικής προσπάθειας των κριτικών και ριζοσπαστικών κινημάτων της κοινωνικής εργασίας που για δεκαετίες συντάχθηκαν με τους αγώνες των εξυπηρετούμενων.

Πιο συγκεκριμένα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW) αποφάσισε πως το επάγγελμα οφείλει μέσα στα επόμενα χρόνια και εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης

Να διεκδικήσει/ επαναδιεκδικήσει την προτεραιότητα της «πολιτικής δράσης» και να αναπτύξει μια συλλογική φωνή για την κοινωνική ανάπτυξη, τους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς κοινωνικής εργασίας.

-Να ξεκινήσει μια συλλογική διαδικασία για την συγκρότηση κοινής παγκόσμιας ατζέντας ικανή να ενώσει όσους εμπλέκονται στην κοινωνική εργασία και την κοινωνική ανάπτυξη.

-Να οργανωθεί στρατηγικά γύρω από μηχανισμούς που στοχεύουν στην υλοποίηση κοινών δράσεων και την ανάπτυξη ευέλικτων εφαρμογών  για την παρακολούθηση των προσπαθειών μας  [1]

Με αυτό τον τρόπο μπαίνει στο προσκήνιο της κοινωνικής εργασίας διεθνώς η προσπάθεια ριζοσπαστικοποίησης του επαγγέλματος και ανάπτυξης πολιτικής και συλλογικής δράσης απέναντι στα διογκούμενα αδιέξοδα του συστήματος. Κάτι τέτοιο απαιτεί υπεράσπιση των κοινωνικών κεκτημένων και προώθηση αλλαγών στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μερικά από τα ριζοσπαστικά δίκτυα κοινωνικής εργασίας και κοινωνικής παιδαγωγικής που δραστηριουποιούνται με διάφορες μόρφες ανά τον πλανήτη είναι τα εξής

Μεγάλη Βρετανία-  The Social Work Action Network

ΗΠΑ-  The Rise Conference

Καναδάς- Critical Social Work

ΗΠΑ- Λατινική Αμερική Paulo Freire Institute

Κολομβία- Trabajo Social Critico


[1] Η ατζέντα του IFSW όπως αποτυπώθηκε μετά το συνέδριο του 2010, (http://www.ifsw.org/p38002163.html)
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: