Ποιοί Είμαστε

Το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών συγκρ0τήθηκε απο κοινωνικούς λειτουργούς, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και «εξυπηρετούμενους» κοινωνικών υπηρεσιών.

Οι περισσότεροι έχουμε νιώσει την απόγνωση του «στρατιώτη που πάει στη μάχη χωρίς όπλο». Η πλήρης αποδόμηση του κράτους πρόνοιας και η συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των «εξυπηρετούμενων» κοινωνικών υπηερσιών τείνουν να μας αλλοτροιώσουν επιστημονικά και εξουθενώσουν επαγγελματικά. Ακόμα χειρότερα, πολλές φορές καλούμαστε να αρνηθούμε τις αρχές και τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής διακαισύνης που μας ενέπμνευσαν να σπουδάσουμε και να εξασκήσουμε το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού.

Από επαγγελματίες προώθησης της κοινωνικής δικαιοσύνης, προαγωγής της κοινωνικής πρόνοιας και ευημερίας, υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μετατραπήκαμε σε διαχειριστές του ανθρώπινου πόνου και της καταπίεσης. Στοιχείων που έτσι και αλλιώς βιώνουμε και εμείς στις ζωές μας τώρα που οι γραμμές και τα (ούτως ή άλλως τεχνητά) “όρια” μεταξύ κοινωνικών λειτουργών και “εξυπηρετούμενων” έχουν εξαφανιστεί. Τώρα πια που μπροστά στο φάσμα της φτώχειας, της ανεργίας, της καταπίεσης και της κρατικής βίας είμαστε όλοι “εξυπηρετούμενοι”.

Είδαμε τα παραδοσιακά θεωρητικά μοντέλα κοινωνικής εργασίας να μη δίνουν απαντήσεις. Να μετατοπίζουν την ευθύνη στο άτομο, παθολογικοποιώντας και ψυχολογικοποιώντας συμπεριφορές.

Αρνούμαστε να υπερασπιστούμε τη λογική που μετατοπίζει την ευθύνη από το σύστημα στο άτομο. Μια λογική που κατηγορεί το θύμα αντί για το θύτη.

Πολλοί από εμάς έχουμε συναντηθεί στα κινήματα, στα αμφιθέατρα, στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών υπηρεσιών. Έχουμε μοιραστεί τις ανησυχίες για το επάγγελμα της κοινωνικής εργασίας και την αγωνία μας για την αποψίλωση του κοινωνικού κράτους. Έχουμε προβληματιστεί για τα θεωρητικά και πρακτικά αδιέξοδα και τις ανεπάρκειες της παραδοσιακής κοινωνικής εργασίας.

Έπειτα από μια σειρά συναντήσεων αποφασίσαμε τη συγκρότηση ενός δικτύου που θα φέρνει κοντά -και χωρίς ιεραρχίες- επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και “εξυπηρετούμενους”. Η συνάντηση αυτή έχει ως ελάχιστη συμφωνία τα παρακάτω

 • -Υπεράσπιση του καθολικού και δημόσιου χαρακτήρα κράτους πρόνοιας, όπου οι εξυπηρετούμενοι δε θα χρειάζεται να συντρίβονται στα πλαίσια ενόςαπάνρωπου συστήματος και οι επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας δε θα ζουν σε συνθήκες μόνιμης ανασφάλειας.
 • -Άνευ όρων υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των “εξυπηρετούμενων” και των επαγγελματιών.
 • -Απόρριψη όλων των διακρίσεων/ προκαταλήψεων, τόσο προσωπικών όσο και θεσμικών.
 • -Ανάπτυξης κριτικών και ριζοσπαστικών μοντέλων κοινωνικής εργασίας.
 • -Συντονισμός κριτικής θεωρίας και πράξης στην κοινωνική εργασία.
 • -Δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών και συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα.
 • -Απόρριψη της μικρο-συντεχνιακής λογικής και των ανταγωνισμών.
 • -Κοινωνική αλλαγή προς ένα σύστημα κοινωνικά δίκαιο.

  

Τους  μήνες που ακολούθησαν τη δημιουργία του Δικτύου, λάβαμε εκατοντάδες σχόλια και email. Πολλά απο αυτά περιέχοντας λόγια ενθάρρυνσης και δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα για συγκρότηση της ριζοσπαστικής κοινωνικής εργασίας στην Ελλάδα, ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο συμμετοχής. Αν και απαντήσαμε στα περισσοτέρα μηνύματα, ενδεχομένως μερικά να έμειναν αναπάντητα. Γι’ αυτό το λόγο κατηγοριοποιήσαμε τις συχνότερες ερωτήσεις, τις απαντήσαμε και δημιουργήσαμε φόρμα συμμετοχής ώστε η επικοινωνία να είναι αμεσότερη.

Παράλληλα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικής ομάδας η οποία θα διεκολύνει και συντονίζει τη συμμετοχή των υποστηρικτών του δικτύου με συναντήσεις ανα περιοχή. Στις συναντήσεις αυτές θα καθορίζονται κατα τόπους αλλά και κεντρικά οι δράσεις του δικτύου. Τέλος αποφασίστηκε και η διοργάνωση συνεδρίου Ριζοσπαστικής Κοινωνικής Εργασίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Στο συνέδριο αυτό θα πραγματοποιηθεί και η εκλογή νέας συντονιστικής ομάδας με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Μεταβατική Συντονιστική Ομάδα

Ζωή Κόκαλου kokalina@gmail.com

Δώρα Τελώνη doratel71@yahoo.gr

Βασίλης Ιωακειμίδης ioakimides@googlemail.com


Advertisements

9 Σχόλια to “Ποιοί Είμαστε”

 1. Kalh arxh! Kati tetoio to xreiazomastan.

 2. Επιτελους μια κινηση που ενας Κοινωνικος Λειτουργος μπορει να σκεφτεί : » Να κάτι που μπορει να κανει υπερηφανους τους Κοινωνικούς Λειτουργους .Στειλτε μου νεα σας μεσω FB .
  Ευχαριστω Μαρια Αναγνωστοπούλου
  Κοινωνικη Λειτουργός

 3. makari na to petuxete eidika na leitourghsoun ta pragmata xwris ierarxies k kontres koinwnikwn leitourgwn..

 4. Πολύ καλή πρωτοβουλία! Ευχαριστώ για την ενημέρωση .

  Δέσποινα Κανελλοπούλου
  Κοινωνική Λειτουργός

 5. Μπράβο σας που τολμήσατε να υλοποιήσετε μια βιώσιμη και έξυπνη ιδέα! Επιτέλους μπορούμε να ελπίζουμε σε μια θετική εξέλιξη που αναδεικνύει την μοναδικότητα και την διαφορετικότητα του Ανθρώπου με μια ισότιμη προσέγγιση! Εύχομαι καλή δύναμη στην προσπάθειά σας.
  Αγγελική Κόντου
  Κοινωνική Λειτουργός

 6. Congratulations & very nice your struggle.

  Ahmed Zaheer
  Sociologist &
  Social Worker

 7. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία να δημιουργηθει ένα τέτοιο δίκτυο.
  Γενικώς, οι φοιτητες στο ΤΕΙ Αθήνας, δεν γνωρίζουμε οτι υπάρχει τέτοιος ιστοτόπος. Θα προσπαθήσω να ενημερώσω οσους περισσότερους συμφοιτητές μου μπορώ.

  Φοιτήτρια Κοινωνικής Εργασίας -ΤΕΙ αθήνας-

  Πετροπούλου Μαρίνα

 8. Συγχαρητήρια παιδιά, μόλις σας βρήκα. Είμαι συνάδελφος από καβάλα και θα στηρίζω την προσπάθεια σας.

 9. Τα συγχαρητήριά μου για το δίκτυο και τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς στους απανταχού ριζοσπάστες κοινωνικούς λειτουργούς.Είμαι φοιτήτρια στο ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης και στηρίζω αυτή σας την αξιόλογη πρωτοβουλία , καθώς η ριζοσπαστική κοινωνική εργασία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ τώρα που η εκμετάλλευση ολοένα και αυξάνεται (δεδομένης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που καλείται να πληρώσει ο λαός) .
  Ζανεττή Φωτεινή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: